Golflessen

Om te beginnen heb je golflessen nodig. Een golfclub beschikt over lespakketten voor beginners. Veel clubs bieden Golfstart-lespakketten aan. Op dit platform kun je cursussen boeken bij een club bij jou in de buurt. Er is een pakket met zes lessen waarmee je je golfbaanpermissie haalt of tien lessen voor handicap 54. Golfbaanpermissie heeft een vast bedrag van 109 euro. De handicap 54-cursussen verschillen tussen de 189 en 259 euro.

Kennismakingsles

Er worden veel gratis kennismakingslessen aangeboden via het Golfstart-platform. Kijk hieronder voor het aanbod van gratis kennismakingslessen. Biedt een golfclub bij jou in de buurt geen kennismakingsles aan? Je zou ze altijd kunnen bellen voor de mogelijkheden.

Materiaal

Vaak hoef je als beginnende golfer niet gelijk alle materialen te kopen. Veel materialen kun je huren of lenen bij de golfclub. Dit geldt ook voor golfclubs. Tijdens de golflessen kun je vaak als beginnende golfer de golfclubs gratis lenen. Als je op de baan of drivingrange wil oefenen kost dat hooguit een paar tientjes. Kijk voor de zekerheid op de site van de golfclub voor de exacte prijzen.

Wist je dat het aanschaffen van golfclubs helemaal niet duur hoeft te zijn? Voor een paar honderd euro kun je al in het bezit zijn van een golfset. Als beginner hoef je zeker nog niet de beste set aan te schaffen. Je bent namelijk nog bezig met het ontwikkelen van je eigen golfswing. Wil jij weten welke clubs jij zelf het beste kan aanschaffen? Hieronder meer over met welke clubs je het beste kan starten als beginnende golfer!

Verder kunnen er bijkomende materiaalkosten komen, zoals ballen, een golftas, een trolley, markers, tees, een pitchfork en headcovers voor je golfclubs. Al deze producten zijn er in uiteenlopende prijzen. Je kunt altijd overwegen om tweedehands materialen aan te schaffen.

Kleding

Als je gaat beginnen met golf hoef je geen nieuwe garderobe met golfkleding aan te schaffen. Het is belangrijk dat je kleding draagt waarin je je goed kan bewegen en die past bij de weersomstandigheden, zoals temperatuur, zon, regen en wind. Wel is het handig om goede (golf)schoenen te dragen. Als je voor echte golfschoenen gaat dan kunnen die tussen de 60 en 200 euro kosten. Golfschoenen zorgen voor een stabiele houding bij je slagen, waardoor je een betere techniek hebt. Ook is het aan te raden om een golfhandschoen te dragen voor meer grip en het voorkomen van blaren. Een handschoentje is vaak rond de vijftien euro. Overige accessoires zijn petjes, zonnebrillen, afstandsmeters, paraplu's, handdoekjes (voor het schoonpoetsen van de clubs en ballen), regenhoezen, travelbags, etc. Deze materialen hebben uiteenlopende prijzen.

Lidmaatschap

Door lid te worden bij een golfclub beschik je over een digitale NGF-pas, je handicap wordt bijgehouden, je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt de oefenfaciliteiten gebruiken en je kunt meedoen aan clubwedstrijden. Het is moeilijk aan te geven hoeveel een lidmaatschap kost, omdat die kosten sterk uiteenlopen. De jaarlijkse contributie kan variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro's. Steeds meer clubs bieden een flexibel lidmaatschap, dat met een flexibele contributie precies is afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen. Als je meer wilt weten over wat voor een soort lidmaatschap bij jou past, kijk dan hieronder.

Greenfee

Om als gast op een golfbaan te kunnen spelen, betaal je in de meeste gevallen een greenfee voor een golfronde van 9- of 18-holes. Met de inkomsten van greenfees en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan de golfbaan betaald. De hoogte van de greenfee is afhankelijk van het aantal holes en het soort/type baan golfbaan.

Greenfees voor 9-holes golfbanen (of het spelen van 9 holes op 18-holesbanen) beginnen bij een tarief ligt tussen de 25 en 45 euro. De gemiddelde greenfee voor 18 holes ligt tussen de 45 en 85 euro. Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen.

Ook zijn er golfclubs die voor 9-holes op par-3 golfbanenbanen rond de 20 euro bedragen. Dat geldt voor de onderstaande golfbanen.

Tip: Steeds meer golfbanen bieden kortingen op greenfees, bijvoorbeeld in de daluren, het naseizoen, of bij aanschaf van een rittenkaart. Check daarom altijd vooraf de pagina met tarieven voor meer informatie over kortingen en speciale acties voor bezoekers.