It’s a family affair: vader Henk en dochter Sharon golfen samen

Het avontuur begon vijftien jaar geleden, toen het hele gezin Haarman besloot om met golfen te beginnen. “Ik was rond de tien jaar oud,” vertelt Sharon, die tegenwoordig in Amsterdam woont. “We begonnen met het hele gezin tegelijk: papa, mama, mijn zus en ik. Vanaf het begin vond ik het al ontzettend leuk. Het ging vrij snel beter, zeker toen ik samen met mijn zus op jeugdles ging. De wedstrijdjes maakten het allemaal nog leuker.”

Voor Henk was golf een langgekoesterde droom. “Ik vond het altijd al leuk om ernaar te kijken en dacht: dat wil ik ooit een keer doen. Toen de kans voorbijkwam om het als gezin te proberen, grepen we die met beide handen aan. Wat me vooral aansprak, was het sportieve element en de prachtige omgevingen waarin je speelt. Een golfbaan ligt nooit verkeerd, je kunt er altijd goed vertoeven.”

Langs de zijlijn

Het duurde niet lang voordat Sharon haar talent ontdekte. “Het bleek dat ik het goed kon en aanleg had,” vertelt Sharon bescheiden. Ze begon deel te nemen aan jeugdtoernooien, met Henk als haar trouwe supporter. “Papa ging elk weekend met me mee, door heel Nederland,” aldus Sharon. “Hij stond altijd langs de zijlijn, wat het voor mij extra speciaal maakte.

Henk straalt als hij hierover terugdenkt: “Ja, dat was echt geweldig. Natuurlijk hadden we af en toe een verschil van mening, zoals bij alle ouders en kinderen het geval is. Ik heb moeten leren dat ik me niet met haar spel moest bemoeien, maar over het algemeen was het ontzettend leuk. Ik was trots dat Sharon het niveau had om aan die wedstrijden mee te doen.”

Pure ontspanning

Toen Sharon op haar 18e aan haar studie geneeskunde begon, werd het moeilijker om golfen te combineren met haar drukke schema. “Er was in die jaren weinig tijd om op en neer te gaan naar de golfclub. Maar de laatste jaren probeer ik het weer een beetje op te pakken.” Henk vult aan: “We zoeken regelmatig een moment om samen te spelen, ergens op een mooie baan tussen Amsterdam en onze woonplaats Apeldoorn in.”

Voor Sharon is golf een goede manier om even los te komen van de drukte in het ziekenhuis en de zorgen van alledag. “Als ik op de golfbaan sta, dan denk ik nergens anders aan. Het is pure ontspanning.” Voor Henk is ook het element van beweging belangrijk. “Ik vind wandelen hartstikke leuk, maar in een mooie omgeving wandelen achter een balletje aan lopen is nog veel leuker. Ongemerkt leg je zo 10 kilometer af. Dat geeft veel voldoening.”

Geweldig avontuur

Wat golf voor Henk en Sharon zo speciaal maakt, is dat het hen verbindt. “We zien elkaar niet iedere week, dus het is heel gezellig om samen een paar uur op de baan door te brengen. Dat geeft ons de kans om bij te kletsen, maar vinden het ook leuk om elkaar uit te dagen. Toen ik jonger was, was ik meestal beter dan mijn vader. Maar inmiddels zijn we behoorlijk aan elkaar gewaagd.”

Toen Henk laatst op vakantie was in Schotland, vloog Sharon een lang weekend in om hem te vergezellen. Hun doel: elke dag 18 holes spelen. “We hebben op vier banen gespeeld in de buurt van Inverness,” vertelt Henk. “Dat was een geweldig avontuur, elke dag golfen in een nieuwe omgeving. Het is mooi om iets te hebben waar we samen zo van genieten. Dat koesteren we allebei.”

Wie: Henk (61) en Sharon (25) Haarman

Waarom: lekker bewegen en ontspannen

Golfdroom: naar Nieuw-Zeeland reizen om daar samen te golfen

Publicatiedatum: 22-08-2024