Carolien Spoor en Shelly Sterk: 'Het oude-lullen-imago van golf moet weg'

Actrices Carolien Karthaus-Spoor en Shelly Sterk spelen niet alleen samen in films, de twee vriendinnen zijn beiden ook fanatieke golfers. Hoe leuk is het dan ook dat ze nu samen de cover van het magazine Happy in Shape sieren en ook nog eens vertellen over de mooiste sport die er is: golf. 

De eerste keer 

Afzonderlijk van elkaar vertellen de twee van alles over de liefde voor de sport. Zo komen we te weten dat die bij Karthaus-Spoor ontstond door haar man Jon. Hij speelde al jaren voor ze zelf een keer meeging. "Vanaf het moment dat ik op de baan stond, dacht ik: jeetje, dit is leuk!", vertelt ze in het blad. Bij Sterk was het juist haar vader die haar man Mark besmette met het golfvirus, en hij op zijn beurt haar. "Eerst vond ik het irritant, totdat ik zelf een golflesje nam met vriendinnen op een locatie waar je ook kan borrelen."

carolien spoor shelly sterk golf
Beeld: Tom ten Seldam

Karthaus-Spoor lest nu elke week bij BurgGolf de Purmer in Purmerend en vindt het onzin dat de sport als mannensport wordt gezien. "Als je kijkt naar Amerika, Engeland en Azië, dan zie je dat golf daar, net als tennis of hockey, gewoon een sport is voor jongeren. De drempel is wat hoger, want de golfbaan lijkt verder weg dan het voetbalveld. Maar we hebben meer dan 250 banen in Nederland, dus eigenlijk is het heel toegankelijk."

Dat vindt mede-golfster Sterk ook: "Vroeger was het een stuk bekakter, maar dat is allang niet meer. Golf is voor iedereen: jong, oud, dikke of dunne portemonnee. Ik denk dat het belangrijk is dat golf van zijn oude-lullen-imago afkomt, en dat we gaan beseffen dat het ook heel leuk is voor jongeren."  

Mode op de baan

Als de twee ergens van houden, is het mode. Óók op de baan. Zo draagt Karthaus-Spoor het liefst een vintage Burberry-outfit tijdens het golfen. "Als dikke knipoog naar de oude, polo-dragende, sigaar rokende mannen van vroeger. Ik houd ervan om uit te pakken, golf is namelijk bij uitstek de sport waarbij je je leuk kunt aankleden. Het is vooral belangrijk dat het lekker zit en dat je een beetje grip hebt met je schoenen."

Waar haar vriendin Carolien mega-uitbundig is in haar kledingstijl, is Sterk dat helemaal niet. "Mijn stijl is vooral sportief, met een lekker zwart vest of een sportieve trui. Als het even kan vind ik het wel leuk om met blote benen te golfen. Dan draag ik een kort rokje met een oversized trui erop, of een polohemdje als het heel warm is. Je mag naar de golfbaan in van alles, als het maar lekker zit en je vrij kunt bewegen."

carolien-spoor-shelly-sterk-golf
Beeld: Tom ten Seldam

Publicatiedatum: 19-03-2024