Verschillende lidmaatschappen
Je hebt je golfregelexamen gehaald en denkt helemaal klaar te zijn voor de volgende stap: lid worden bij een golfclub! Maar hoe weet je welk lidmaatschap het beste bij jou past? In dit artikel vind je informatie over de verschillende soorten lidmaatschappen en wanneer die aantrekkelijk voor jou zijn.
Beginnende golfers
Als je niet veel speelt, namelijk minder dan vijf keer per jaar, is het niet zo aantrekkelijk om lid te worden bij een golfclub met onbeperkt speelrecht (zie hieronder) op de homecourse. Als de club een homecourse heeft, speelt de golfclub op één golfbaan. Je weet als beginner meestal nog niet hoe vaak je gaat spelen. Voor golfers die niet zo veel golfen zijn een aantal lidmaatschappen aantrekkelijk:
- Een handicapregistratielidmaatschap.
- Een proeflidmaatschap.
- Een flexibel lidmaatschap.
- Een lidmaatschap bij een virtuele golfclub.
- Een handicapregistratielidmaatschap
Veel golfclubs met een homecourse bieden een handicapregistratielidmaatschap aan. Dat betekent dat deze golfclub jouw handicap voor je bijhoudt. Vaak krijg je met dit lidmaatschap korting op de baan van de golfclub waar jij lid bent. Ook kan je soms kortingen krijgen op de lessen. Zo'n handicapregistratielidmaatschap kost meestal rond de €50.
- Een proeflidmaatschap
Bij veel golfclubs met een homecourse kun je eerst een jaar of half jaar 'proeflid' worden en kennismaken met de club en homecourse van de club. Na dit (halve)jaar kan je dan besluiten of de golfclub iets voor jou is.
- Een flexibel lidmaatschap
Golfclubs met een homecourse bieden steeds vaker maatwerk aan en dat betekent dat je minder betaalt dan iemand die voor onbeperkt speelrecht kiest. Voorbeelden van maatwerk zijn een lidmaatschap voor doordeweekse dagen, weekenden of daluren.
- Lidmaatschap bij een virtuele golfclub
Virtuele golfclubs zijn golfclubs zonder homecourse. Voorbeelden hiervan zijn ANWB Golf en GVN. Deze golfclubs regelen je handicapregistratie en bieden kortingen aan op golflessen en op greenfees voor verschillende golfbanen. Ook organiseren virtuele golfclubs toernooien, elke keer op een andere golfbaan, waarbij je andere leden van je vereniging ontmoet. Als lid van een virtuele golfclub kun je ook meedoen aan de NGF-Voorjaarscompetitie of Najaarscompetitie.
Lidmaatschap met onbeperkt speelrecht
Ben jij een fanatieke golfer en wil jij zo veel mogelijk op de golfbaan staan? Dan staat een lidmaatschap met onbeperkt speelrecht jou op het lijf geschreven! Met dit lidmaatschap kan je onbeperkt op de golfbaan spelen, wanneer je maar wilt. Dit lidmaatschap bedraagt tussen de 700 en 1.500 euro. Steeds vaker zijn onbeperkte lidmaatschappen gekoppeld aan leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de kosten zijn.
Flexibele lidmaatschappen
Met flexibele lidmaatschappen, ook wel lidmaatschappen op maat, wordt er rekening gehouden met jouw financiële wensen en speelbehoeftes. Flexibele lidmaatschappen hebben minder grote bedragen dan een lidmaatschap met onbeperkt speelrecht. Zo heb je een lidmaatschap voor doordeweekse dagen, weekenden of daluren. Maar ook een lidmaatschap waarbij je per jaar twintig ronden mag spelen. Verder heb je ook een zomer- of winterlidmaatschap. Je hebt dus diverse flexibele lidmaatschappen, afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.
Samenwerkingsverband
Sommige golfers vinden het saai om standaard op dezelfde golfbaan te moeten spelen. Vind jij dat ook? Wees dan niet getreurd. Veel golfclubs met een homecourse hebben een samenwerkingsverband met andere golfbanen, waarbij je met korting op de golfbanen van partnerclubs kan spelen. Voorbeelden zijn Birdiecirkel en Golfchain.
Familielidmaatschap
Wil jij lid worden met je partner? Of gezellig met het hele gezin? Golfclubs bieden familielidmaatschappen aan waarbij je per persoon van het gezin veel goedkoper uit bent.
Bedrijfslidmaatschappen
Wil jij de golfsport gebruiken voor zakelijke interesses? Ook dat kan! Voor ondernemers zijn er vaak bedrijfslidmaatschappen.