Churandy Martina: Een heel blije golfer

Churandy Martina werd, het zal geen verbazing wekken voor wie de interviews met de altijd positief gestemde sprinter op televisie heeft gezien, heel blij van de eerste golfbal die hij ooit sloeg. “In 2016 werd ik bij een demonstratiewedstrijdje tijdens een golftoernooi op Blue Bay in Curaçao gekoppeld aan Robert-Jan Derksen”, vertelt Martina op de range van de Edese Golfclub Papendal. “Robert-Jan sloeg een prachtige bal op een meter of drie van de hole, daarna moest ik putten. Ik had voor het eerst een golfclub in mijn handen, maar ik maakte de putt voor een birdie. Die bal heb ik een kusje gegeven en naar de toeschouwers gegooid.” De houder van het Nederlands record op de 100 meter (9,91 sec) en de 200 meter (19,81 sec) lacht aanstekelijk als hij over zijn introductie in de golfsport vertelt.

Golf is vooral heel chill  

Vier jaar na die bijzondere birdie-putt is Martina een enthousiast golfer met handicap 26. “Ik was nieuwsgierig geworden naar golf, sloeg af en toe wat ballen als ik in Curaçao was, maar vorig jaar ben ik hier op de Edese echt begonnen. Ik train voor het sprinten veel op Papendal, ideaal want de Edese is daar heel dichtbij. Ik ben ook lid geworden van de club.” Martina nam les bij Thomas IJland, de headpro. “Ik ben van handicap 54 naar 26 gegaan. Nog niet heel goed maar wel oké en als ik hard blijf trainen zal het steeds beter gaan.” Golf kan flink frustrerend zijn, heeft Martina daar ook last van? “Heel soms, als de eerste afslag helemaal fout gaat, dan heb ik even het gevoel dat het een lange dag kan gaan worden. Maar je moet altijd positief en rustig blijven, dan komen de goede ballen vanzelf. Ik word van golf vooral heel chill en blij. Geweldig toch wat je allemaal kunt doen met het balletje en de verschillende clubs?! Golf is een heel mooie sport, ik blijf het zeker de rest van mijn leven doen.” Martina is tevreden over zijn korte spel, de lange clubs kunnen beter. “Ik kan goed putten en chippen, vind het ook leuk het korte werk te trainen. Tot de ijzer-5 gaat het ook prima, de langere clubs gaan nog te vaak scheef. Maar als ik ze goed raak, gaat de bal wel heel erg ver!” 

Pro Thomas IJland over (de swing van) Churandy 

“We hebben veel aandacht besteed aan de fundamentals van golf, meteen vanaf de eerste les besef creëren van het belang van een goede grip, de set-up en het oplijnen van het lichaam en het clubface. De swing van Churandy is uiteraard nog volop in ontwikkeling, maar voor iemand die nog maar net is begonnen, heeft hij al een aantal mooie posities in de swing. Zijn atletische lichaam, sportmentaliteit en de wil om te trainen helpen uiteraard enorm. Ons doel is dat Churandy nog meer begrip krijgt van wat er op impact moet gebeuren met de bal en club. Waar we duidelijk aandacht aan moeten blijven schenken is een betere lichaamsrotatie en beter gebruikmaken van de grond. Naast het werken aan de full swing zijn we veel bezig op en rond de green en binnen de honderd meter, om beter te kunnen scoren. Het liefst gaan we natuurlijk de baan in om te leren hoe je de holes slim kunt spelen en om verschillende situaties te trainen. Controle over de mate van afwijkingen naar links en rechts is het belangrijkste om de baan te kunnen spelen en te genieten van het spel. En genieten van golf, dat is wat Churandy heel erg doet.”

Publicatiedatum: 22-04-2024