Shelly Sterk over haar passie voor golf
Hoe is jouw liefde voor golf ontstaan?

"Mijn vader golft al vijfentwintig jaar en die heeft een paar jaar terug mijn man Mark met het golfvirus besmet. Hij raakte op een gegeven moment zo verslaafd dat hij óf wilde golfen óf het golfkanaal opzette, dat vond ik heel irritant. Totdat ik zelf een keer een golflesje met vriendinnen nam op een locatie waar je ook kon borrelen. Ik had het beeld dat golf een wat suffere sport is voor de bekaktere mens, maar dat klopte helemaal niet, en het was heel gezellig. Daarnaast raakte ik een beetje geïnspireerd tijdens corona, omdat ik toen meer ben gaan wandelen met vriendinnen en besefte hoe lekker het is om naar buiten te gaan. Sinds een jaartje heb ik het golfvirus zelf ook te pakken en betrapte ik mezelf erop dat ik toen ik vorige week ziek thuis was óók het golfkanaal opzette."

Vanaf het moment dat mijn zoontje kon lopen, wilde hij niets liever dan naar de golfbaan gaan

En nu sta je trouw op de baan?

"Ja, en ik moet zeggen dat ons zoontje Jake daar ook wel zijn bijdrage aan heeft geleverd. Vanaf het moment dat hij kon lopen, wilde hij niets liever dan naar de golfbaan gaan. Hij stond al met een putter in z’n hand toen hij net één was en heeft thuis al heel wat plastic clubs aan gort geslagen. Mark en ik gaan nu regelmatig samen, en dan gaat de kleine ook vaak mee."

Waarom is golfen zo verslavend voor jou?

"Ik vind de combinatie van lekker buiten bezig zijn en het spelelement heel fijn. Je wandelt veel in de natuur en kunt ondertussen bijkletsen. Ik ben helemaal gek van spelletjes, dus dat competitieve vind ik juist leuk. Het mooie is dat het niet per se draait om wie het ’t langste doet. Mark golft al tien jaar langer en is beter dan ik, maar alsnog is het niet zo dat hij altijd van mij wint, omdat je eigenlijk ook een wedstrijdje tegen jezelf speelt." 

Het vooroordeel van de kaksport voor oudere mannen bleek niet te kloppen toen je het zelf ging spelen?

"Dat is heel erg aan het veranderen, en dat vind ik mooi. Vroeger, toen ik als klein meisje met mijn vader meeging naar de golfbaan, was het een heel andere sport. Je moest er netjes eruitzien en stil zijn als er werd afgeslagen op de drivingrange. Het was allemaal een stuk bekakter, maar dat is het allang niet meer. Golf is voor iedereen: jong, oud, dikke of dunne portemonnee. Ik denk dat het belangrijk is dat golf van zijn oude-lullen-imago afkomt, en dat we gaan beseffen dat het ook heel leuk is voor jongeren."

En dat andere vooroordeel: Golfen is heel duur?

"Nee joh, dat valt ook wel mee. Vaak mag je gratis clubs lenen, en kun je een emmertje ballen voor 1-2 euro uit de automaat halen. Je hoeft dus echt helemaal niet veel kwijt te zijn om het spelletje te doen. Op probeergolf.nl kun je gratis kennismakingslessen boeken en via golf.nl/golfstart kun je in heel Nederland al aan de slag voor maar 99 euro voor zes lessen. Het hoeft allemaal niet zoveel te kosten."

Wat draag jij tijdens een potje golfen?

"Waar Carolien mega uitbundig is in haar kledingstijl, ben ik dat helemaal niet. Mijn stijl is vooral sportief, met een lekker zwart vest of een sportieve trui. Als het even kan vind ik het wel leuk om met blote benen te golfen. Dan draag ik een kort rokje met een oversized trui erop, of een polohemdje als het heel warm is. Je mag naar de golfbaan in van alles, als het maar lekker zit en je vrij kunt bewegen."

Heb je ook favoriete plekken om te golfen?

"Ik ben zelf vaak op Golfbaan Delfland te vinden, omdat ik daar les heb én omdat je er lekker kunt afslaan. Omdat ik vorig jaar pas ben begonnen, ben ik de verschillende banen nog een beetje aan het ontdekken, wat heel leuk is. We gaan graag op vakantie in Spanje, waar we ook altijd een golfbaan mee proberen te pakken - heerlijk in het mooie Spaanse landschap! Het leuke aan golf is ook dat je het zo kort of lang kunt maken als je wilt. Loop je een klein baantje van negen holes, dan ben je binnen een uur en een kwartier wel klaar. En als je meer wilt uitpakken, ga je voor achttien holes en ben je zo vier uur onderweg."

Heb je ook een doel?

"Toen ik vorig jaar begon, heb ik gezegd: 'Ik wil binnen drie jaar single handicapper zijn.' Hoe dichter bij de nul je handicap ligt, hoe beter je wordt, en single handicap is alles onder de tien. Ik moet echt nog wel flink doorpakken om dat te gaan halen, dat wordt een grote uitdaging."

Kan iedereen golfen leren?

"Dat denk ik wel. Een zumba-lesje in de sportschool is mijn grootste nachtmerrie, ik voel me daar altijd die malloot die alles het slechtst doet. Golf heeft niet zo veel te maken met atletische aanleg, het is echt een techniek die je moet aanleren. Ik ben niet atletisch, maar kan wel zeggen dat ik redelijk kan golfen. Het is fijn om in het begin wat houvast te hebben door op YouTube filmpjes te kijken die je de basisvaardigheden leren of door lessen te volgen. Het fijne daaraan vind ik dat je heel snel vooruitgang boekt en niet meer het gevoel hebt dat je staat te prutsen."

Heb je nog meer tips voor mensen die willen beginnen?

"Spreek gewoon een keertje af met vrienden en vriendinnen voor een proeflesje, zodat het ook een gezellig ding wordt dat je samen doet. Ik merkte dat ik altijd maar aan het eten was als ik met vriendinnen afsprak: ontbijten, lunchen, borrelen, dineren… Als je samen gaat golfen, ben je effe in de frisse lucht en doe je ook nog iets leuks en sportiefs met elkaar. En dan kun je er altijd nog een borrel achteraan plakken."

Dit interview verscheen in het magazine Happy in Shape. Het thema van deze editie is '5 coole outdoor sporten'.

Publicatiedatum: 22-04-2024